vrijdag 6 maart 2009

Gemeente neemt bezit van Febolab

Stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Noord bezoekt Febolab

De vroege ochtend van vrijdag 5 maart 2009 begon kalm en vredig in Amsterdam-Noord. De Slijperweg wreef voorzichtig stukjes slaap uit de ogen, schoonmakers deden hun werk in de Febo en een steil trappetje hoger in het maakbaarheidslab was nog geen student te bekennen. Te vroeg.

Rond 9.00 uur werd de stilte ruw verstoord. Dertien studenten, maar liefst zeven AGA-adviseurs, drie projectleiders Noord en een aantal belangstellenden verzamelden zich voor de wekelijkse Project Management Cursus. De cursus, waarbij professionals de studenten trainen in effectief projectmanagement, werd deze vrijdag verzorgd door de Adviesgroep Amsterdam (AGA). Een volle dag van coaching en inkijkjes in de wereld van ambtelijk projectmanagement. 

Tot verrassing van de studenten werden ze onthaald met een persoonlijke inleiding door stadsdeelvoorzitter Rob Post:

'Voor durf en daadkracht moet je op dit moment in Noord zijn', aldus Post. 'Amsterdam-Noord is volop in ontwikkeling, kijk naar het nieuwe Stadsdeelkantoor, de NDSM-werf met z'n creative industry, het Noorderpark en Overhoeks. Maar Noord blijft Noord. Een PC Pekstraat zal er niet komen. Werk, daar gaat het om!' Post spreekt bevlogen met een herkenbare tongval, een erfenis van zijn jeugd in Oud-West. 'Het echte Amsterdams hoor je tegenwoordig alleen nog in Noord.' 

Gedurende de rest van de dag werden de studenten onthaald op projectpresentaties, interactieve workshops en simulaties. Tijdens het simulatiespel, waarbij de professionals op de stoel van het college van B&W gingen zitten om zich te laten overtuigen door de prachtige beleidsplannen van assertieve studenten in de rol van beleidsadviseurs. 

Een van de dialogen uit het simulatiespel:
'U ondersteunt de autoluwe binnenstad, mevrouw de burgemeester, en dus ook ons plan om 130 miljoen in een lightrail en het door u gewenste tandem-plan te steken', aldus senior-ambtenaar Joachim Sullivan, die kort daarvoor zijn positie ter beschikking wou stellen als hij echt honderden tandems over de Amsterdamse grachten zou moeten laten voortbewegen

De burgemeester verontwaardigd:
'Hoezo denkt u dat ik voor autoluwte ben, ik wil juist bereikbaarheid!' 

'Nou, mevrouw de burgemeester, mag ik u er aan herinneren dat u autoluwte als een van uw speerpunten omschreef in uw boek in 2006. De kiezers rekenen op u, mevrouw de burgemeester'.


Wij danken AGA voor een boeiende bijeenkomst vol do's en don'ts. En af en toe een beetje 'Yes Minister'!   



  

Over Maakbaarheid in de Grote Stad (UvA/IIS minor 2009)

Geloof jij in maakbaarheid?
Maakbaarheid in de Grote Stad is een interdisciplinaire minor over de mogelijkheden en onmogelijkheden van social engineering in stedelijke context. 

In de minor gaan theorie en praktijk hand in hand. Door te werken aan concrete, reeel bestaande maakbaarheidspuzzels wordt kennis verworven, getoetst aan de praktijk en concreet geintervenieerd in de stedelijke realiteit.

Maakbaarheid in de Grote Stad wordt aangeboden door Office for Social Engineering als minor aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Stadsdeel Noord van de Gemeente Amsterdam en Ymere.

Van 16 februari tot 11 juni 2009 richt Maakbaarheid in de Grote Stad zijn sociaal laboratorium op Amsterdam-Noord.

Amsterdam-Noord is de spannendste hotspot voor de social engineer van nu. Kort geleden nog een vergeten volksbuurt, nu de plek voor ambitieuze stadsontwikkeling. Langs het IJ wordt een spectaculair waterfront opgetrokken voor the young & hip. Welke gevolgen gaat dit hebben voor de bewoners van de volksbuurten? Wordt Noord onderdeel of slachtoffer van de grootstedelijke ambities?

3 studenteams, 3 casussen en 4 maanden om echt verschil te maken!



Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Office for Social Engineering
Arthur Huizinga
E: arthur@partizanpublik.nl

Wat vinden anderen van Maakbaarheid in de Grote Stad?

"Dit is het leukste programma dat de afgelopen jaren op de UvA is aangeboden. Enorm stimulerend voor de studenten, op de praktijk gericht, resultaat georienteerd, professioneel begeleid, in interactie met talloze stakeholders: een prachtig voorbeeld voor een goede interactie tussen gemeente en universiteit."

Professor Gerd Junne, hoogleraar politicologie Universiteit van Amsterdam


"Het is heerlijk om vanuit de kennis die je opgedaan hebt op de
 universiteit, eindelijk eens praktisch te werk te kunnen gaan. Groot 
voordeel is dat je nog fouten mag maken, want het is een leerproces.
 Vanuit een naïeve invalshoek kom je uiteindelijk misschien zelfs meer 
te weten over een door de gemeente aangedragen praktijkpuzzel dan een
 professional. Dat deze professionals wel overal vandaan gevlogen worden om
 hun kennis aan je over te dragen, is natuurlijk helemaal geweldig."

Tanja van Nes, oud-studente Maakbaarheid in de Grote Stad


“In de module maakbaarheid is mijns inziens een nieuwe standaard gezet voor wetenschappelijk onderwijs. Wetenschap, studenten, ambtenaren en bestuurders van Amsterdam schouder aan schouder werkend aan het oplossen van actuele maatschappelijke problemen in de stad. Zo hoort het te zijn en zo was het in de module Maakbaarheid in de Grote Stad. En ondertussen is Amsterdam weer een klein beetje beter gaan functioneren." 

Erik Gerritsen, oud-gemeentesecretaris Amsterdam en kennisambassadeur aan de UvA en VU