woensdag 18 februari 2009

Openingscollege in het Febolab

Op 18 februari 2009 vond het openingscollege plaats in het speciaal voor deze minor ingerichte Febolab in Amsterdam-Noord. Vanaf nu is het lab aan de Slijperweg permanent in gebruik voor onderwijs, discussie en interventievoorbereiding door 15 dadendriftige studenten.

De kringloopplakkertjes nog op de koffiemokken, de eigen groepsruimte nog grotendeels een bouwpakket en de slaap nog niet helemaal uit de ogen...dat is Maakbaarheid in de Grote Stad!

De studenten werden door kerndocenten Martijn van Tol, Joost Janmaat en Christian Ernsten (foto, vlnr) getrakteerd op een stortvloed aan informatie over het avontuur dat hen te wachten staat: drie onderwijsmomenten per week, vier Masters of Interventions, talrijke bezoekjes van gastdocenten en visiting critics en vele uren zwoegen met de eigen groep aan een zinvolle interventie in Amsterdam-Noord.                                                                                                                     
Rond het middaguur werd de samenstelling van de drie groepen bekendgemaakt. Tijd om kennis te maken en de eigen groepsruimte in te richten! 




De drie casusgroepen:
1. Overhoeks/Van der Pek: 
Jesse Jörg, Elske de Ronde, Joachim Sullivan, Marieke van Gelderen en Raphaël Hoogvliets

2. Groen Doen: 
Linde Keja, Welmoed van Ramshorst, Arthur Kruijssen, Femke 
Migchelbrink en Floor Lysen

3. Verslaafd aan de Stad: 
Marieke de Wit, Koen Maes, Kim Bos, Joeri Jörg en Koen Elzerman

Nieuwsgierig? Kom vooral eens langs voor een kopje koffie!
  

Over Maakbaarheid in de Grote Stad (UvA/IIS minor 2009)

Geloof jij in maakbaarheid?
Maakbaarheid in de Grote Stad is een interdisciplinaire minor over de mogelijkheden en onmogelijkheden van social engineering in stedelijke context. 

In de minor gaan theorie en praktijk hand in hand. Door te werken aan concrete, reeel bestaande maakbaarheidspuzzels wordt kennis verworven, getoetst aan de praktijk en concreet geintervenieerd in de stedelijke realiteit.

Maakbaarheid in de Grote Stad wordt aangeboden door Office for Social Engineering als minor aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Stadsdeel Noord van de Gemeente Amsterdam en Ymere.

Van 16 februari tot 11 juni 2009 richt Maakbaarheid in de Grote Stad zijn sociaal laboratorium op Amsterdam-Noord.

Amsterdam-Noord is de spannendste hotspot voor de social engineer van nu. Kort geleden nog een vergeten volksbuurt, nu de plek voor ambitieuze stadsontwikkeling. Langs het IJ wordt een spectaculair waterfront opgetrokken voor the young & hip. Welke gevolgen gaat dit hebben voor de bewoners van de volksbuurten? Wordt Noord onderdeel of slachtoffer van de grootstedelijke ambities?

3 studenteams, 3 casussen en 4 maanden om echt verschil te maken!



Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Office for Social Engineering
Arthur Huizinga
E: arthur@partizanpublik.nl

Wat vinden anderen van Maakbaarheid in de Grote Stad?

"Dit is het leukste programma dat de afgelopen jaren op de UvA is aangeboden. Enorm stimulerend voor de studenten, op de praktijk gericht, resultaat georienteerd, professioneel begeleid, in interactie met talloze stakeholders: een prachtig voorbeeld voor een goede interactie tussen gemeente en universiteit."

Professor Gerd Junne, hoogleraar politicologie Universiteit van Amsterdam


"Het is heerlijk om vanuit de kennis die je opgedaan hebt op de
 universiteit, eindelijk eens praktisch te werk te kunnen gaan. Groot 
voordeel is dat je nog fouten mag maken, want het is een leerproces.
 Vanuit een naïeve invalshoek kom je uiteindelijk misschien zelfs meer 
te weten over een door de gemeente aangedragen praktijkpuzzel dan een
 professional. Dat deze professionals wel overal vandaan gevlogen worden om
 hun kennis aan je over te dragen, is natuurlijk helemaal geweldig."

Tanja van Nes, oud-studente Maakbaarheid in de Grote Stad


“In de module maakbaarheid is mijns inziens een nieuwe standaard gezet voor wetenschappelijk onderwijs. Wetenschap, studenten, ambtenaren en bestuurders van Amsterdam schouder aan schouder werkend aan het oplossen van actuele maatschappelijke problemen in de stad. Zo hoort het te zijn en zo was het in de module Maakbaarheid in de Grote Stad. En ondertussen is Amsterdam weer een klein beetje beter gaan functioneren." 

Erik Gerritsen, oud-gemeentesecretaris Amsterdam en kennisambassadeur aan de UvA en VU