zaterdag 14 februari 2009

Undercover in Noord: het Febolab

Vanaf woensdag 18 februari gaan de studenten van de minor Maakbaarheid in de Grote Stad undercover in Noord. Alle groepen hebben een permanente werkplek gekregen in de boezem van Amsterdam-Noord. Ook het onderwijs zal op deze locatie worden gegeven.

Een symbolische plek met een toepasselijke naam: het Febolab!

FEBO werd ooit afgeleid van de Ferdinand Bolstraat, maar eigenlijk had dit geesteskindje van de familie De Borst zijn oorsprong aan de Vuurwerkerweg in Amsterdam-Noord. Op deze plek werd in 1969 de automatiek met z'n kroketten, broodjes hamburger en kippenvleugeltjes voor het eerst ingericht volgens de Febo-formule met de modernste snufjes in frituurtechnologie. Een laboratorium van industriele voedingsmaakbaarheid en het icoon van de toekomstige patatgeneratie. 

Zelf ging de familie De Borst boven de automatieken wonen. Dit oude woonhuis van de familie De Borst wordt de komende 16 weken de permanente werkplek van de minor Maakbaarheid in de Grote Stad. Veertig jaar na dato, een terugkeer naar het oorspronkelijke doel: een lab voor innovatie, ambitie en dadendrift!

Adres:
Slijperweg 2
1032 KV
Amsterdam-Noord




Over Maakbaarheid in de Grote Stad (UvA/IIS minor 2009)

Geloof jij in maakbaarheid?
Maakbaarheid in de Grote Stad is een interdisciplinaire minor over de mogelijkheden en onmogelijkheden van social engineering in stedelijke context. 

In de minor gaan theorie en praktijk hand in hand. Door te werken aan concrete, reeel bestaande maakbaarheidspuzzels wordt kennis verworven, getoetst aan de praktijk en concreet geintervenieerd in de stedelijke realiteit.

Maakbaarheid in de Grote Stad wordt aangeboden door Office for Social Engineering als minor aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met Stadsdeel Noord van de Gemeente Amsterdam en Ymere.

Van 16 februari tot 11 juni 2009 richt Maakbaarheid in de Grote Stad zijn sociaal laboratorium op Amsterdam-Noord.

Amsterdam-Noord is de spannendste hotspot voor de social engineer van nu. Kort geleden nog een vergeten volksbuurt, nu de plek voor ambitieuze stadsontwikkeling. Langs het IJ wordt een spectaculair waterfront opgetrokken voor the young & hip. Welke gevolgen gaat dit hebben voor de bewoners van de volksbuurten? Wordt Noord onderdeel of slachtoffer van de grootstedelijke ambities?

3 studenteams, 3 casussen en 4 maanden om echt verschil te maken!



Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Office for Social Engineering
Arthur Huizinga
E: arthur@partizanpublik.nl

Wat vinden anderen van Maakbaarheid in de Grote Stad?

"Dit is het leukste programma dat de afgelopen jaren op de UvA is aangeboden. Enorm stimulerend voor de studenten, op de praktijk gericht, resultaat georienteerd, professioneel begeleid, in interactie met talloze stakeholders: een prachtig voorbeeld voor een goede interactie tussen gemeente en universiteit."

Professor Gerd Junne, hoogleraar politicologie Universiteit van Amsterdam


"Het is heerlijk om vanuit de kennis die je opgedaan hebt op de
 universiteit, eindelijk eens praktisch te werk te kunnen gaan. Groot 
voordeel is dat je nog fouten mag maken, want het is een leerproces.
 Vanuit een naïeve invalshoek kom je uiteindelijk misschien zelfs meer 
te weten over een door de gemeente aangedragen praktijkpuzzel dan een
 professional. Dat deze professionals wel overal vandaan gevlogen worden om
 hun kennis aan je over te dragen, is natuurlijk helemaal geweldig."

Tanja van Nes, oud-studente Maakbaarheid in de Grote Stad


“In de module maakbaarheid is mijns inziens een nieuwe standaard gezet voor wetenschappelijk onderwijs. Wetenschap, studenten, ambtenaren en bestuurders van Amsterdam schouder aan schouder werkend aan het oplossen van actuele maatschappelijke problemen in de stad. Zo hoort het te zijn en zo was het in de module Maakbaarheid in de Grote Stad. En ondertussen is Amsterdam weer een klein beetje beter gaan functioneren." 

Erik Gerritsen, oud-gemeentesecretaris Amsterdam en kennisambassadeur aan de UvA en VU